Pse nuk mësojmë nga Hungaria!?

Pata fatin të isha i pranishëm në konferencën me temë: Zoti , Familja, Kombi, organizuar nga Qendra Për të Drejtat Themelore dhe Unioni Konservator i Amerikës e cila u shvillua në Budapest në Dt 19-20 Maj 2022.

Pavarësisht çfarë dëgjoj pothuaj përditë nga individë të ndryshëm në vendin tim mbi etiketimet që i bashkëngjisin qeverisjes së Kryeministrit Orban, Hungarezët që takova (dhe s’ishin pak) ishin të lumtur. Askush nuk largohej nga Hungaria. Familja mbështetej prej politikave sociale që këtu e as në Evropë as që imagjinohen.

Po publikoj disa elemente nga politikat sociale që Qeveria e Hungarisë i aplikon të mbështetje të familjes.

  • Çdo i ri deri në moshën 25 vjeç nuk tatohet për pagën që merr.
  • Çdo grua shtatzanë mbështetet financiarisht me 26.000 euro deri sa të lindi foshnjen e saj.
  • Kur një çift i martuar ndërton shtëpinë, shteti siguron kredi me 0% interes dhe ofron mundësi mbështetje financiare deri në 60% të vlerës totale të ndërtimit të shtëpisë.
  • Nëse një familje ka 4 fëmije përjashtohet përgjithmonë nga taksat.

Përmes këtyre politikave dhe shumë të tjera shteti Hungarez ka realizuar vendosjen e një kufiri për plakjen e popullsisë, pasi lindshmëria mbështetet. Të rinjtë inkurajohen të punojnë. Çiftet e martuara mbështeten të ndërtojnë jetën e tyre brenda vendit. Si rrjedhojë, Hungarezët as që e mendonin ikjen nga vendi i tyre.

Pyetja që i drejtova organizatorit të konferencës ishte: “Si ia bëni që siguroni këtë paketë financiare në mbështetje të familjes dhe çifteve të reja, Ndërkohë që ulni taksat? Sa është borxhi i shtetit!?”

Përgjigja ishte e thjeshtë: I nxisim njerëzit të punojnë. Kemi ulur korrupsionin. Borxhi i shtetit për vitin 2021 ishte 72%.

Menjëherë kërkova sa ishte borxhi ynë i shtetit dhe pashë që borxhi ynë është 87%.

Ndërkohë që Shqipëria vijon të shpopullohet dhe plakja e popullsisë po rritet me shpejtësi të frikshme si rrjedhojë e emigracionit të të rinjve; rënies së numrit të lindjeve dhe mungesës së politikave që mbështesin në mënyrë domethënëse familjen, kriza tashmë është transferuar në mungesën e theksuar të forcës punëtore, gjë që çon në hapjen e vendit për punonjës nga vendet si India, Bangladeshi, Filipinet etj. Çka në dy dekadat e ardhshme do të çbëjë homogjenitetin tonë kombëtar dhe miksimin e Shqiptarëve në masë me rraca të tjera brenda vendit të tyre…

Mendoj që duhet të mësojmë nga Hungaria dhe politikat e saj në mbështetjen e familjes, sa më parë. Çdo minutë që kalon pa bërë asgjë, është në dëm të interesit kombëtar të Shqiptarëve.
Akil Pano

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: