Një Zot që vuan! Mbase të Krishterët keqkuptuan idenë e Zotit që prej fillimit?

Krishterimi eshte I vetmi besim I cili shpall se vete Zoti vuajti, madje qau ne dhembje dhe vuajtje. Tani dikush me te drejte mund te shtroje pyetjen:

 • Po, cfare lloj Zoti eshte ky? Mbase të Krishterët kanë keqkuptuar idenë e Zotit që prej fillimit… Një Zot që vuan nuk mund të jetë veçse një keqkuptim për Zotin si një qenie e përsosur i cili qëndron jashtë tablosë së vuajtjes dhe dhimbjes njerëzore…
  Per ndjekesit e Jezusit te cilet e veshtronin skenen e kryqit kjo qe po ndodhte aty ishte krejtesisht pakuptim… cila ishte e mira e nje vuajtje te tille?
  Ata natyrisht ne kete kohe nuk mund te kuptonin te miren e vuajtjes se kryqit sic e kptojme ne tani.
  Ne fakt ajo qe po ndodhte s’ishte asgje vecse:
  Vepra me e larte e dashurise, fuqise dhe drejtesise se Zotit ne historine e njeriut..
  Zoti erdhi ne bote dhe vuajti duke vdekur ne kryq qe te na shpetonte ne. Kjo eshte Prova finale e dashurise se Tij per njeriun.
  Kryqi eshte prova qe Zoti ju do dhe ai e kupton me mire se kush do tjeter c’do te thote te vuash.
  Kjo na jep sigurine qe Zoti vepron ne jeten tone dhe ne kohet kur duket se Ai nuk eshte I pranishem…

Albert Kamyja , egzistencialisti I famshem kuptoi qe nese veshtroni tek kryqi, ju nuk do te perjetoni vuajtjen sic e keni perjetuar me pare. Kamyja tha:

 • Zoti-njeri githashtu vuan dhe kete e ben me durim, ai vete u shpartallua dhe vdiq. Nata ne golgote ka nje kuptim te madh per njeriun sepse aty ne mes te erresires se saj, Trinia ne menyre te dukshme hoqi dore prej cdo privilegji qe I takonte, duroi deri ne fund vdekjen plot ankth duke perfshire dhe thellesine e deshperimit.”

Krishti jo vetem vdiq vdekjen qe ne duhet te vdisnim, por Ai jetoi jeten qe ne duhet te kishim jetuar por s’mundem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: